Diamond Head – Begejstringens tinde

Diamond Head

Diamond Head State Monument, placeret på Oahu, er en af Hawaiis største turistattraktioner. Det er ikke svært at se hvorfor. For geologer er det måske bare en pyroklastisk slaggekegle normalt bestående af let smuldrende tufstensagtig jordstruktur, hvad det så end betyder. For turister er Diamond Head højdepunktet af vulkanspænding.

Den blev navngivet af engelske sømænd i det 19. århundrede, der fandt calcitkrystaller, som de troede var diamanter. Den er Hawaiis mest genkendelige kendetegn. Dens diameter er over 1067 meter. På højeste punkt er den 232 meter høj ved Le’ahi Peak.

Men disse tal, store som de måtte virke, kan dårligt fortælle om den betagende udsigt, som besøgende, både fra toppen og fra bunden, får. Vulkanens sidste udbrud var for 50.000 år siden. Men forbløffelsen i ansigterne på dem, der traver op til toppen, bliver man aldrig træt af.

Kør ind i selve krateret og forbered dig på en god gåtur.

Gåturen er omkring én kilometer. Der er kun en moderat stigning, så det tager cirka en time at nå toppen. Men under og efter turen har man følelsen af, at det her er en oplevelse for livet. Langs ruten, der er udstyret med gelænder, er udsigten uden sidestykke.

På vej op ad den sidste 99-trins trappe nær toppen bliver følelsen af, at du skal til at se ting, du aldrig har set før, og nok heller ikke kommer til at se igen, større. Turen går gennem en mørk tunnel og ud i lyset igen. Ved toppen bliver dine anstrengelser belønnet med en panoramaudsigt over Oahu, der ikke kan ses noget andet sted.

Brug nogle øjeblikke på at nyde de små ting også. En militærbunker, der engang husede 2. verdenskrigsudkigsposter, er stadig en stor attraktion. Den er ved enden af en 68 meter tunnel. Udforsk dele af det gamle fort, der er bygget ved begyndelsen af det 20. århundrede.

De blide vinde strejfer dit hår, mens du lytter til lyden af bølgerne nede ved kysten. Kig ned og se det smukke Kapiolani Park mod den sydlige del af Waikiki. Kig over land og se beundrende på nogle af Hawaiis mest luksuriøse private ejendomme. Midt på øen er Koolau Mountains.

Tag en lommelygte med til tunnelen og en flaske vand til gåturen. Og glem endelig ikke kameraet.

Temperaturen på toppen kan være kølig, men solen kan blive temmelig varm til tider, især med alle de sorte sten der er overalt. Tag passende tøj på. Diamond Head tiltrækker over 600.000 besøgende hver år, så kom tidligt og være forberedt på trængslen.

Og, for resten, ’pyroclastisk’ betyder bare sten, der er fragmenteret af ild fra et vulkansk udbrud, mens tufsten er sten lavet af presset vulkansk aske. Kom og bestig denne slaggekegle, en bakke af vulkansk aske, og se hvad geologer, og turister, bliver så begejstret over.

Street View fra Diamond Head på Hawaii