Dole Plantagen

Dole Plantagen - Hawaii

Hawaii er ikke kendt for sine forlystelsesparker, men Dole Plantagen har en der, som så mange andre ting i Hawaii, er lidt anderledes. Den, og en masse andre spændende ting man kan se og gøre, gør denne attraktion til en af statens bedste.

Dole er verdenskendt for at producere og sælge ananas. James Drummond Dole ankom til Hawaii i 1899 for at gøre lige præcis det. Men frugten er, ironisk nok, ikke fra Hawaii. Man mener den er importeret fra Brasilien eller Paraguay i det 16. århundrede af spanske handelsmænd, der ankom til øen på en af deres mange rejser.

Men lokal eller ej. Dole dyrkede ananas. En hel ø fuld dem. På et tidspunkt ejede firmaet hele Lanai og beskæftigede tusindvis af arbejdere, der dyrkede, høstede og forarbejdede ananas fra 800 hektarer.

Men der er meget mere i Dole Plantagen for besøgende end historien om den store landbrugsiværksætter.

Dole Plantagen har en verdens største labyrinter. Pineapple Garden Maze, officielt godkendt af Guinness Rekordbog (Som den 3. største i verden), er på 1,5 hektarer. Den består af en række snoninger formet af 11.400 hawaiianske planter og strækker sig over 2,7 kilometer. Og det er hvis du ikke farer vild og må gå tilbage.

Der er også en fantastisk togtur, hvis lige ikke findes andre steder, The Pineapple Express. Denne 20 minutters tur gennem plantagen er herlig, sjov og informativ – og det er svært af se, hvor en ting ender og en anden begynder.

Kyndige og underholdende guider fortæller passagererne om Dole Plantation og Co’s historie samtidig med information om hele landbrugsindustrien i Hawaii. Disse firmaer beskæftiger stadig over 40.000 mennesker og genererer over $3 milliarder om året.

Blandt de mange interessante oplysninger besøgende får er, at hver ananasplante stadig plantes i hånden med toppen af en moden ananas. Høsten foregår også stadig ved håndkraft, hvilket er en usædvanlig praksis i en tid med maskiner i landbruget. Langs den tre kilometer lange tur kan besøgende se nogle af Oahus bedste seværdigheder. Inklusiv Waianae Mountains og havet bagved.

Dole Plantation har også adskillige haver, der vil gøre enhver elsker af botaniske udstillinger henrykt.

Der er tusindvis af Ti Leaf planter. Det er et medlem af liljefamilien, der kan gro op til tre meter i højden. Der er over 3.000 arter beslægtet til ananas kaldet bromeliad familien og Dole Plantation byder på et stort udsnit af dem. Mange har delikate pink og hvide blomster, der minder om orkideer.

Statens officielle blomst, den gule hibiscus, er her masser af sammen med andre variationer i rød, pink og hvid. Der er også andre smukke lokale arter. Såsom Koa og Ohia Lehua, som er en blomst af fine slyngtråde.

Lei blomsten, til kranse, udgør selvfølgelig en stor del af haven. Lei blev en gang lavet af skaller, knogler og andre ting. De smukke pink og hvide blomster, der udgør det nuværende tilbud gør det klart hvorfor skikken blev ændret til at bruge disse i stedet.

Kom og besøg Dole Plantation og nyd en af Hawaiis bedste attraktioner. Den ligger midt i Oahu nær Wahiawa, cirka 40 minutter fra Waikiki.