USS Arizona Memorial og USS Missouri Tour

USS Arizona Memorial
USS Arizona Memorial

7. december 1941 bombede japanske fly amerikanske militærskibe i Pearl Harbour, Hawaii. Under angrebet mistede over 1000 sømænd livet på USS Arizona, der sank.

Efter 2. verdenskrig var slut, begyndte man at bygge et passende monument over krigsskibet Arizona og hendes tabte besætning. Det blev færdigt i 1962 med USS Arizona Memorial.

Det er en 56 meter lang, overdækket brolignende struktur, der er bukket på midten og huser et museum der kan tage over 200 besøgende samt et mindesmærke over de faldne. Strukturen er lige så lang som det sunkne skib, hvoraf dele kan ses under vandet, sammen med den olie der stadig siver ud fra vraget efter over 65 år.

Ved indgangen står et af de næsten 9.000 kg ankre. Et af to der oprindeligt var på Arizona. Det andet er ved State Capitol i Phoenix, Arizona.

På den anden side af døren er samlingsrummet. Her kan besøgende se billeder fra perioden nær de 21 vinduer, der repræsenterer 21-kanoners salutten for de faldne. 7 holdes åbne for at minde om datoen for angrebet. Der er også en kort dokumentarfilm om angrebet.

Bagerst er der en stor marmorvæg med navnene på alle de der døde på eller ved skibet under angrebet. Nogle af deres skibskammerater kommer stadig en gang imellem for at mindes den forfærdelige dag.

Ikke lagt derfra ligger den uskadte USS Missouri, som er et skib fra 2. verdenskrig, der har været i aktion i Korea, Vietnam og Golfkrigen. Ved 2. verdenskrigs afslutning var Missouri stedet for den officielle kapitulations- og underskriftsceremoni i Tokyo bugten. Her mødtes Kejseren og andre japanske embedsmænd med General Douglas MacArthur, Admiral Chester Nimitz og andre embedsmænd for at underskrive betingelserne for kapitulationen.

Da tiden kom til at pensionere skibet, var der en intens konkurrence mellem adskillige byer for at huse det som museum og mindesmærke. Mod protester fra dem der mente, at det ville forklejne Arizona mindesmærket blev det anbragt i Pearl Harbour i 1999.

Dets bov peger mod det sunkne skib som et symbol på, at det passer på dem, der stadig ligger i vandet nærved. I modsætning til USS Arizona Memorial bliver besøgene på USS Missouri ikke sponsoreret eller vedligeholdt af National Parks. De er separate.

Et besøg på USS Missouri tager cirka en time, måske længere som der bliver nye områder tilgængelige, når de opfylder sikkerhedsreglerne. Adskillige dele af skibet er tilgængelige. Endda nogle der ikke er med på den officielle tur. Kahytterne, kanontårnene, maskinrummet og meget mere vises og forklares på turen gennem det store krigsskib. Derefter kan du udforske det, som du har lyst til.