Hvalobservation og Whaler’s Museum

Hval

Hvalobservation er en af Hawaiis mest populære attraktioner. Og statens mange turarrangører har masser af muligheder for det. Men før du tager af sted, lær lidt om en tid, hvor disse fantastiske dyr blev fulgt, ikke for et billede, men med en harpun.

Whalers Museum

Whalers Museum ligger i et populært indkøbscenter og præsenterer et overflødighedshorn af oplysninger om det største pattedyr i havet.

Museet byder på udstillinger fyldt med fakta og kortfilm på over 70 arter. Det er alligevel mere end bare en fantastisk, belærende oplevelse om biologi. Museet giver også et alsidigt billede om hvalfangeres liv i det 19. århundrede. Disse hårdføre mænd tog på 3-5 årige rejser fyldt med farer både oppefra og nedefra. Når de ikke blev blæst rundt af storme, blev de kæntret af de store dyr, de jagtede.

En autentisk hvalfangerbåd, komplet med udstyr, viser tydeligt forholdende, de arbejdede under. Skelettet fra en ægte 12 meter kaskelothval viser størrelsen på deres storslåede bytte.

Naboen er House of Whales, der giver flere oplysninger om et af planetens mest interessante dyr.

Whalers Museum ligger på mezzaninen i Whalers Village Shopping Center. Indkøbscentret ligger i Lahaina, nær Kaanapali Beach.

Hvalture

Der er andre muligheder på Hawaii for at se hvaler tæt på. Der er masser af hvalobservationsture med ejere af såvel små som store både.

Pukkelhvaler migrerer fra deres arktiske områder hver vinter for at avle og tage sig af ungerne. Det giver tur-arrangører og turister masser af dage, hvor de kan se forældrene og deres 1500 kg og 5 meter lange afkom.

Takket være Hawaiis moderate klima kan bådene sejle i kanalerne mellem øerne fra slutningen af november til midten af april, hvor de blide kæmper nyder at svømme. Erfarne guider har en god idé om, hvor de kan finde dem og sætter ofte mikrofoner i vandet, så man kan høre hvalens fascinerende lyde ombord.

At finde hvalerne er én ting. At holde trit med dem er en anden. Ethvert dyr, der kan rejse de tusindvis af kilometer fra polarregionerne til Hawaii på et par uger, kan sagtens smutte fra en uerfaren kaptajn. Loven kræver også at bådene holder mindst 90 meters afstand til hvalerne. Så det kræver en vis portion evner for at holde den nødvendige afstand. Prøv at spørge enhver potentiel guide.

De fleste hvaler findes ved Maui, så de fleste firmaer er der også. De fleste ture afgår fra de syd- og vestlige kyster mellem Lahaina, Kaanapali, Kihei og Wailea. Men der er også områder ved Oahu, hvor hvalerne leger. Der er adskillige ture, der tager afsted fra Konas kyst på Den Store ø, Hawaii.

Kom og se Na Kohola, som de lokale kalder dem. Med lidt held, hvilket er meget almindeligt i disse vande, kan du se disse luftåndende pattedyr blæse en stråle vand, springe gennem luften og lande, mens de viser sig for hunhvalerne i nærheden.