Hawaiis huler og vandfald

Der er noget spændende ved idéen om at udforske Hawaiis højeste og laveste punkter, dens fascinerende huler og spektakulære vandfald. Heldigvis, lige som med statens fremragende strande, er mulighederne uendelige.

Huler

Kula Kai hulerne og lavatunnellerne ved Hwy 11 i Ocean View er gode eksempler. En to-timers huleudforskningstur ledet af en ekspertguide. At kravle op og ned gennem disse lange lavatuneller med hjelm og handsker er langt mere spændende end kulminer og meget mindre beskidt.

Temperaturen er cirka 18 grader og du får brug for en langærmet trøje og lange bukser for at undgå at skrabe knæ og albuer på den hårde lavasten. Men belønningen gør det værd. Selvom det ikke er for folk med klaustrofobi, er hulerne meget anderledes, end dem man kan finde i Frankrig eller USA.

Du kan se alt fra snævre tunneller til kæmpegrotter med søer. Der er ture for begyndere, øvede og ekspert huleudforskere. Gode lygter er påkrævet i dette område, hvor hulerne går langt forbi hvor sollyset kan nå. Så du bliver udstyret med lygte og hjelm.

Stalagmitter og stalaktitter i almindelige huler er normalt dannet af saltaflejringer opbygget over årtusinder. I Hawaiis huler sker ændringerne meget hurtigere, som lavaen strømmer ud og køler af. Hvert besøg er unikt.

Når du har fået nok af at se på fascinerende, mørke huler kan du komme ud i lyset og se nogle af Hawaiis utrolige vandfald.

Manoa Falls
Manoa Falls

Vandfald

I en stat med så stor konkurrence om skønneste sceneri er det vanskeligt at vælge en vinder.

Manoa Falls, der ligger kun 20 minutter fra Honolulu, ville bestemt være med i opløbet. Du går gennem bambuslunde langs en 1,25 kilometer lang sti, da du pludselig kommer til et 45 meter højt vandfald, der plasker ned i en krystalklar sø.

En anden seriøs deltager er Hanakapiai Falls på Kauai. Det er en del af en fortrinlig 6,5 kilometer vandretur fra Kalalau Trailhead i Kee Beach til Hanakapiai Valley ved Na Pali kysten og en passende belønning for anstrengelsen.

Det plasker ned ad tre afsatser over 90 meter og du kan tage en svømmetur i søen for at køle af. Men pas på ikke at blive for distraheret. Skønheden af den omliggende fauna er kendt for at få mere end én besøgende til ikke at ville hjem igen.

Hvis der var en klar mester, ville det være de to ved Akaka Falls State Park. Kun en 650 meter vandretur langs en sti dækket med blomstrende slyngplanter inde ligger Kahuna Falls, der styrter 122 meter fra toppen. Men denne allerede spektakulære udsigt bliver overgået af Akaka Falls, der dækker 134 meter fra top til fod.

Det er ikke noget under, at Hawaii er verdensberømt for naturskønhed. Med unikke undergrundshuler man kan udforske og nogle af de fineste vandfald er både de højeste punkter og de laveste toppen for enhver eventyrlysten turist.